недеља, 6. јануар 2013.

Бадње вече

Да ли је добро или не, али када помислим на Бадње вече, у глави су ми слике из америчких филмова. Те западне традиције у америчким породицама. Качење поклона у чарапе, Свети (Ни)Клаус, ирваси, звончићи, љубљење испод гранчице имеле...



Очигледно сам о хришћанским традицијама, макар оне биле и комерцијалне попут Божића у Сједињеним Државама, највише сазнавао управо тако. Преко филмова. Ти филмови у којима је тематика Бадње вече и Божић, и поред свега, садрже у себи и веома мотивишуће и човечанске поруке љубави, породичних вредности и мира. Управо оно што Божић и треба да загреје у нашим срцима. 

Наша православна (српска) традиција, која се највише огледа у паљењу Бадњака, и ако је вероватно много саборнија и опште хришћанскија, није нешто на шта помислим. То, да ли је паљење Бањака остатак паганског и да ли храстове гранчице и искре из њих исказују суштатство вере, мени није битно. О суштатству вере ћу много пре сазнати из обичне речи "Волим те" или "Опрости" него из џарања по ватри, посипања кукуруза и пијукања деце. 



Опет не желим да оваквим мојим ставом унизим или на било који начин укажем на непотребност тог обредног у православљу. Оно је по мени веома потребно и да га нема, вероватно би отишли у неку другу крајност, која би била слична фундаментализму. 

Суштина која је за мене најбитнија у Бадњацима, и свему што иде уз Бадње вече, како код нас тако и у целом хришћанском свету, јесте у томе што човек заиста осећа атмосферу радосне свечаности. Баш као да се спрема за рођендан неког свог најрођенијег. 

Сретно Бадње вече, Божић "бата".
Христос се роди. 

Опростите сви на свему.


Нема коментара:

Постави коментар