недеља, 30. децембар 2012.

Лозана - Монтре - Евијан

Глупо је било отићи у Женеву а не обићи и остала битнија места на Женевском језеру. Лозану, Монтре и Евијан.



Лозана је баш лепо место. Да ли има нешто у Швајцарској а да није лепо??
Тај крај између Женеве и Лозане је познат између осталог и по бројним приватним клиникама, као и по чувеним интернатима за децу богатих странаца. При Лозани је смештена и чувена дуванска фирма Филип Морис. Ниије ништа посебно зграда. Зграда ко зграда. Сива.


Олимпијски пламен


Кад се уђе у Лозану удара се одмах на пар замкова-хотела који су поред обале, као и на седиште Олимпијског комитета. Прошетао сам туда. Хотели замкови су баш лепи, а паркић код Олимпијског комитета је интересантан. Тамо се налази поред других, и статуа Дражена Петровића. Имају супер јавни клозет и испред комитета гори она олимпијска ватра. Људи се ложе на то, па се сликају испред.


Доњи град

Е сад. Лозана је интересантна и по томе што је је вероватно најмањи град који има метро. Једини је град у Швајцарској са метроом. Пошто се град може поделити на два дела. Онај поред обале, који је више у неком морском фазону, и онај старији део, на брду, који је класичан средњевековни град. Са уобичајеним катедралама, зградам и трговима. Лепа су оба. Е сад да се не би умарали и пентрали горе-доле ето им метроа, па нек се возикају.


Трг са привременим бувљаком

У Лозани сам доживео и једну условно речено непријатност. Пришао ми је на улазу у метро, један млади арапин и понудио гудровину. Наравно да нисам узео, али је он био некако навалентан и насртљив, па сам брзо продужио у другом правцу.



Био сам и на неком њиховом бувљаку који је отворен на главном тргу. Кад дође време, продавци склопе своје тезгице и трг опет остане чист, без икаквог ђубрета. Предмети који се продају, нису уопште у фазону наших бувљака. Јесу стари и половни, али да те не буде срамота да држиш у кући. Док за оне наше глупости које цигани углавном ваљају, срамота те и да гледаш на пијаци, а камоли да држиш у кући.

Монтре

Монтре је на супротној страни језера, гледано од Женеве. Познато је летовалиште и стециште разних селебритија. Ту се одржава чувени музички фестивал, и уопште је град за уживање. Недалеко од њега, баш на самој ивици језера је замак који је служио као резиденција краљевске породице Савоја. Обишао сам и то. Ништа нарочито. Боље је код мене у гајби, само што је ово веће и има куле.


Резиденција Савоја

У Монтреу имају и споменик легенди Фредију Меркјурију. Квиновци су држали ту некада музички студио и често боравили, па су захвални грађани Монтреа, подигли њиховом најпознатијем и прерано умрлом члану, споменик.


Споменик Фредију М.




Евијан

Отприлике преко пута Монтреа, налази се француски градић Евијан. Познат наравно по својој води. Нема ништа нарочито што бих рекао за њега, сем да је фино прошетати њиме, попит чувену воду са чесме, и накуповати ствари, јер је све у складу са српским ценама, то јест три пута јефтиније него преко пута у Швици.


Трг у Евијану и споменик ослободиоцима

Нема коментара:

Постави коментар