субота, 24. септембар 2011.

Сећате се Пелаге? (ЖРУ)

Знате онај лик што је током 20-тог века, свака виђенија српска кућа имала његов "Народни учитељ"? Васо Пелагић.

Бивши архимандрит бањалучки, који се одрекао службе и нападао цркву. Који је радио на просвећивању српског народа и који је у сваком случају био једна од најзначајнијих фигура српске историје у 19. веку. Протериван са дворова и од турака. Затваран у луднице и у затворе. Бунтовник без разлога пре него што је тај појам и измишљен.
Лик о којем би требало и те како проучити и изучити...

елем Пелага је у аманет оставио онако неке своје утопистичке социјалистичке идеје о уређењу друштва и породице, оставио је много лекарских савета и биљних препарата. Николи и мени је оставио у аманет један хумористички цитат о онанији који смо радо цитирали, али свакако да Пелагино име са разлогом носе неке школе и установе. Ликчина на квадрат.



---------------
Помињем сада Пелагу, зато што је он баш доста нападао цркву (а био је раније архимандрит) да би стално нагонио на просвећивање народа и на изградњу школа, болница и других потребитијих зграда него што су то храмови.

Е ту је квака... Србија. Век 21.

Велелепни храмови ничу било као резултат народног труда и воље, било као баштине богатих ктитора из земље и расејања.

Породилиште Београд... Цуре цеви на све стране, протрчи понеки мишић, вичу на оне породиље...ЖАСУ тебра, ко да си у Алан Форду.
У школама опао малтер а сале за физичко су неупотребљиве. Деца раде фискултуру у мемљивим просторијама које као да су из 19. века.
Покварени апарати и скенери на онколошком, нема пара да се поправе... Чекају донације ако буде. Заказивања за снимања одлажу се за 6 месеци, а да ли ће бити и тада...? Само у Бога да се болесник узда.

И шта да кажем након тога?

Да ли је Пелага био у праву, без обзира што га је црква чини се и избацила из редова верних (ово морам да проверим). Ми причамо о теологији, а просјак поред нас умире.
Ми причамо о лепом сајту, а кућа нам је пуна паучине и пацова.
Ми причамо о Исусу, а не причамо са комшијом.

Море... не би био лош један Пелага сада да се појави. Чисто да мало размрда ствари.

1 коментар:

  1. Пелага је у старијим издањима "Народног учитеља" остави неколико пасуса и о тзв."Чивутима" који су касније избачени ( http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Vasa_Pelagic_Istina_o_zidovima.pdf ). Или цензурисани као antifency... покушај да нађеш неко старије, предратно, издање.

    ОдговориИзбриши