четвртак, 5. април 2012.

Лифтаџије сељаџије


Као и велики број својих суграџана, и ја живим у небодеру. Облакодеру. Солитеру. Вишеспратници. Како год. Можда у неким вишеспратницама које су иоле пристојне висине, рецимо до 6 нивоа, и не долази толико до изражаја оно наше београдско сељачење, које често пута буде горе од руралног. У вишим вишеспратницама, од 7 па до 20 и више катова, село је стално ту. Заправо у таквим зградама и живи по 300 до 1000 људи, што је за једно просечно село сасвим доста. Када се све нађе то на тих пар стотина метара који се пружају у висину, онда је то не бара пуна крокодила, него мошнице пуне семена које само што не пукну. (скужајте преподобни :( )

Ево шта се десило Сићонију док је се враћао у своју кошницу на н-том нивоу.
Од 3 лифта ради само један. Сва срећа то је теретни лифт, који би по правилу требао да служи само за селидбе и веће транспорте, али никад није имао искључиво ту намену. Тим лифтом може да се превезе 8 особа, док у малиим може по 6.
Отежавајућа околност је била та што је Сићони имао бајс уза се, који сам по себи заузима места за четворо. Тако да Сићони воли да се вози сам, да не би се ломатао по лифту и правио вратоломије, и  на тај начин сметао другим путницима.
Док је Сићони дошао пред лифт, неко је шмугнуо... То је чест спорт. Зезни комшију и побегни са лифтом да би чекао други... ОК. Спортски прихватам. Међутим фаца која је "побегла" живи на првом спрату. Значи невиђени је смор да се попење један спрат, него иде лифтом. Али добро то је наравно његово право, јер се и из његовог дела станарине издваја новац за лифтове.
Фаца стиже на први спрат и држи отворена врата од лифта и води аброве са локалном стрина Руменком. Не пада му на памет да изађу или да оде код ње, или она код њега, него тако на вратима причају. Шта има везе што се раја скупља и чека лифт. Сића испровоциран овим сељачењем (које наравно нема везе са спортским понашањем и фер плејом) залупа по оквиру врата у приземљу. Звук се пренесе до сељака, а сељак врати изнервирано "Чекајјјјјј брее!""
Проговори још коју (а то се у приземљу све чује) и коначно затвори врата. Лифт дође, а Сићони сав срећан утрча и доџе до своје кошнице. Седе и још под утиском свега исприча вам ову причу.

Иначе сељак није неки "сељак". Сасвим је кул тип и по занимању је музичар. Свира ђез, бљуз и рок. Али сељачења нису ослобођени ни кул типови.

Нема коментара:

Постави коментар