Субота, недеља...ма има да пливам са рибом и у риби...
За доручак је страдала једна сардиница. Онако сама ми је смрдљива и безвезе, још када има уља, али кад измешам са црним луком и додам мало винског сирћета, па све то уситним, буде баш добро...
Да напишем овај блогић па идем да правим и рибљу чорбу.
Риба... зашто ли је у некој посебној категорији хране? Чак и у време православног поста.
За доручак је страдала једна сардиница. Онако сама ми је смрдљива и безвезе, још када има уља, али кад измешам са црним луком и додам мало винског сирћета, па све то уситним, буде баш добро...
Да напишем овај блогић па идем да правим и рибљу чорбу.
Риба... зашто ли је у некој посебној категорији хране? Чак и у време православног поста.
Има нешто и у људској психи зато што је риба бешчујна и бескрвна. Убиј је и неће да мекеће као јагње или да ропта као свиња. Пресеци је и неће да крвари као сисари.
Размишљам опет зашто знам баш доста људи који рибу неће ни омирисати а камоли је појести?
У реду је гадљивост на неку храну, не волим ни ја да једем сарме (јеретик), али риба има толико врста, а колико врста толико и различитих укуса, па зар ни у једној да се пронађу ти рибо-мрзитељи.
Можда је све то због костију и неке прве трауме из детињства када су могли да се "удаве". Има и тога... али постоје опет ти крокети, филетиране рибе... и ја правим чорбу без костију, а не ко они дрипци из кафана.
Нису ни београдски апаши без разлога, у жаргону, лепе жене назвали рибама. Сем уколико нису били неки рибари.
Волео сам раније да узмем штапове и да се бацим у лигенштул, дремам, бленем у воду и кад засвира вадим штап са које каквим грдосијама. Проблем је само што у принципу такво пецање тражи и техничку подршку у виду аутомобила и релативно скупе дозволе за пецање, што ми и није приоритет у ова времена стабилизације. Мада дефинитивно тада нисам куповао рибу на пијаци, па му изађе на исто што се тиче трошкова, ако не и више. Можда се и вратим ја у акцију. Рибе чекајте ме... Доста сте се намножиле од када ме није било...
Чорба је испала супер. На жалост правио сам је са додавањем зачина из кесице, јер тако више воле други, док ја нагињем свежем поврћу и зачинима, али ко мене пита.
ОдговориИзбриши